ERAIHM 
Поліпшення потенціалу досліджень та співробітництва
ІГМ НАНУ в Європейському дослідницькому просторі

ВІДВІДАННЯ УКРАЇНСЬКИМИ ЧЛЕНАМИ КОМАНДИ ERAIHM
ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ДЕЛЬФТА:
Дельфт, Нідерланди (5-10 березня 2012)

У березні 2012 року відбувся візит українських учасників проекту ERAIHM до Технічного університету Дельфта (Нідерланди). До делегації Інституту гідромеханіки увійшли координатор проекту ERAIHM проф. Євген Никифорович, секретар проекту к.ф.-м.н. Валерій Олійник і асп. Ніна Дмитренко. Цю поїздку було приурочено до проведення навчальних заходів за проектами CREDO та IEMAST, які виконуються у рамках європейської освітньої програми TEMPUS. Уся запрошена група нараховувала понад двадцять представників з України, Азербайджану, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Боснії й Герцоговини. У всіх заходах активну участь взяли також партнери з Королівського технологічного інституту (Стокгольм, Швеція).

У ході візиту делегація ІГМ мала можливість не тільки провести особисті консультації з партнерами з питань виконання поточних завдань за проектом ERAIHM і спланувати роботу на найближчу перспективу, але й ознайомитись з досвідом організаційної, науково-дослідницької й викладацької діяльності в галузі технологічного менеджменту й промислової екології в ТУ Дельфта, а також зміцнити й розширити контакти з колегами з вищих учбових закладів СНД. Усе зазначене повністю відповідає букві й духу положень проекту ERAIHM, які передбачають підвищення відомості й привабливості нашого інституту для міжнародного співробітництва.

Якщо наших колег з вишів цікавили у першу чергу питання організації й методики викладання, особливості розробки учбових курсів з нових спеціальностей, то для дослідників з ІГМ найбільшу цінність являло саме сприйняття концепції сталого технологічного розвитку як своєрідної системи координат, у котрій повинні мислити сучасні науковці та інженери.

5 березня (день прибуття) було присвячено збору групи й облаштуванню на новому місці. Увечері пройшла організаційна нарада з уточненням розпорядку роботи. З повною програмою запланованих і проведених заходів можна ознайомитись тут: [PDF].

6 березня почалось зі знайомства з історією розвитку ТУ Дельфта, починаючи з моменту його заснування у 1842 р. згідно з указом короля Віллема II у якості Королівської академії для навчання цивільних інженерів - першого учбового закладу такого типу в країні. Нині ТУ Дельфта з його 17-тисячним студентським корпусом і майже 2600 викладачів став одним з провідних технічних вишів Нідерландів, науковою й інженерною школою, яка одержала широке визнання у всьому світі. Недарма 15% тих, хто вчиться тут складають студенти, що приїхали з інших країн. Вдумайтеся, у невеликому Дельфті кожен п'ятий має відношення до університету!

Накову програму першого дня було присвячено проблемам сталого розвитку. Особливо сильне враження справила лекція "Технологічний виклик: задоволення потреб людей у стійкому світі", прочитана почесним професором технологій навколишнього середовища визнаним експертом у цій галузі Лео Янсеном, який займав у свій час відповідальні державні пости. У його виступі було підкреслено необхідність перейти від розуміння сталого розвитку як стратегічного прагматизму в економічному розвитку до трансдисциплінарної концепції, у рамках якої взаємодіють культура суспільства, що задає ціннісні орієнтири, його структура, що визначає організацію, й технології, що дають засоби для просування до поставленої мети.

7 березня, учбова сесія з досвіду участі у РП7. Дослідники й наукові менеджери з ТУ Дельфта представили досвід участі університету в проектах РП7. Українські учасники ERAIHM разом з партнерами з КТІ й ТУ Дельфта обговорили ідеї подачі спільних пропозицій на майбутні конкурси за РП7 у галузі енергетики й навколишнього середовища, а також за програмою Марії Кюрі.

У ході дискусії основний акцент було зроблено на питаннях промислової екології як одної з найважливіших складових сталого розвитку. Сучасний етап наукового мислення у розвинутих країнах Європи характеризується рішучим поворотом від промислової екології як учення про матеріальні й енергетичні потоки через промислові системи до більш широкого її трактування як системного мультидисциплінарного дискурсу, направленого на вивчення поведінки, що виникає у складних інтегрованих системах типу людина-природа. По суті, питання ставиться так: або людина індустріальна встановить стійкий симбіоз з природою, або екосистема Землі буде відновлювати рівновагу вже без людства. Тому в рамках поставленої перспективної задачі протягом найближчих десятиріч більш ніж на порядок підняти ефективність господарювання одна з провідних ролей відводиться рішучому зниженню екологічного тиску промисловості й сільського господарства, а також встановленню замкнених міжгалузевих циклів з якнайбільш повним використанням відходів кожного з видів виробництва як сировини для інших.

Увечері команда ERAIHM із задоволенням відвідала засідання студентського Енергетичного клубу, де пройшло жваве обговорення перспектив розвитку альтернативних джерел енергії в індустрії країни, адже відомо, що Нідерланди - один зі світових лідерів у галузі вітрової енергетики. Ми впевнилися, що саме такі заходи, які проводяться як доповнення до основного учбового плану, і сприяють вихованню кваліфікованих інженерів і менеджерів, які бачать перспективу сталого розвитку суспільства та своє гідне місце у ньому.

8 березня для членів команди ERAIHM стало днем напруженої спільної роботи з партнерами за проектом - др. Ліндою Камп і др. Яко Квістом. Були детально обговорені поточні питання, які стосуються виконання запланованих завдань з беккастінгу й оцінювання інноваційної привабливості енергетичного сектора України, вироблення бачення перспективного розвитку системи теплопостачання Києва до 2030 р. Уточнені параметри, структура й масштаб супутньої моделі міського теплопостачання. Підкреслено, що модель, яка розробляється, є не стільки фізичною системою, як засобом прийняття рішень. Детально обговорено структуру запланованих інтерв'ю з зацікавленими сторонами й відзначено проблему пошуку таких на високому рівні у максимально стислі строки.

Під час відвідування студентського містечка велику зацікавленість викликала презентація аерокосмічним факультетом своїх розробок у галузі транспортних засобів з сонячним приводом. Команда ТУ Дельфта - постійний учасник і багатократний переможець (з 2001 по 2007) знаменитих перегонів сонячних автомобілів у Австралії, а також престижних змагань Frisian Solar Challenge для човнів на сонячній тязі. Заслуговують на увагу також проекти електричного генератора з використанням керованого комп'ютером повітряного змія й "супербаса" - прообразу автобусного транспорту майбутнього.

9 березня нам була надана можливість на власні очі побачити досягнення Нідерландів у сфері сталого розвитку й промислової екології. У цей день ми відвідали систему унікальних гідротехнічних споруд на Північному морі в районі дельти річок Шельда-Рейн-Маас , яка служить для захисту країни, більше половини якої лежить нижче рівня моря, від повеней. Із-за своєї воістину циклопічної масштабності проект "Дельта" (саме така його офіційна назва) визнаний одним з Семи сучасних чудес світу. Точні часові рамки його здійснення окреслити важко, але стимулом до початку робіт стала найсильніша в історії катастрофічна повінь 1953 року. Період найбільш інтенсивного будівництва прийшовся на 1970-1980-і рр., а проект в цілому вважають завершеним до 1997 р., хоча деякі джерела вказують навіть на серпень 2010 р., а поточні заходи з модернізації й заміни лицьових стінок у районі східної Шельди розраховані на період 1996-2015 рр. Усього побудовано порядку 2400 км основних і 14080 км допоміжних дамб, а також понад 300 будівель, на що затрачено до 2.5 млрд €.

Команда ERAIHM відвідала найбільшу з 13 дамб проекту - Остершельдекерінг. Ця споруда має висоту від 36 до 40 м, а 62 прольоти, на яких кріпляться сталеві ворота-затвори мають довжину 42 м. Насправді за принципом своєї роботи гідроспоруди "Дельти" можна назвати радше системою шлюзів, ніж дамб: у звичайних умовах затвори відчинені й не перешкоджають припливам і відпливам. Шлюзові механізми зачиняються лише в особливих випадках співпадіння штормового вітру з моря з припливом, що може викликати нагінні явища, які загрожують затопленням. Таким чином, система побудована так, щоб справляти якомога менший вплив на природні процеси у навколишньому середовищі.

Цього ж дня ми відвідали природоохоронну зону на острові Тінгеметен, яка є унікальним екологічним об'єктом - у минулому сільськогосподарською територією, повернутою дикій природі. У цьому місці було зруйновано систему малих іригаційних дамб і каналів, що пронизують Нідерланди, й відновлені первісні умови для мешкання диких видів тварин. Потрібно сказати, що під час усього візиту нас буквально вражала велика кількість диких водоплавних птахів, які живуть по сусідству з людиною.

10 березня - день відльоту. Разом з дорожніми враженнями ми взяли з собою велику повагу до народу, який буквально відвоював свою землю у моря, зробив її краєм благополуччя й процвітання і вдумливо вдивляється у перспективи розвитку країни, європейського континенту і всього людства.

До побачення, Дельфт! До зустрічі, Нідерланди!