ERAIHM 
Поліпшення потенціалу досліджень та співробітництва
ІГМ НАНУ в Європейському дослідницькому просторі

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДЕНЬ РАМКОВОЇ ПРОГРАМИ "ГОРИЗОНТ 2020":
ІНСТИТУТ НАДТВЕРДИХ МАТЕРІАЛІВ ІМ. В.М.БАКУЛЯ НАНУ
КИЇВ (16-17 травня 2013)

16-17 травня 2013 р. відбувся інфодень, присвячений запуску в 2014 нової рамкової програми ЄС, яка отримала назву «Горизонт 2020». У його роботі взяли участь, зокрема, директор Інституту надтвердих матеріалів ім. В. М. Бакуля НАНУ академік НАНУ проф.Микола Новиков, заступник директора Львівського центру науки, інновацій та інформатизації Іван Кульчицький, вчений секретар Науково-організаційного відділу Президії НАН України експерт проекту РП7 BILAT-UKR*AINA Марина Гороховатська, представники ряду залучених до виконання Рамкових програм академічних інститутів, суспільно-наукових організацій, бізнес-структур.

Пан Іван Кульчицький, який є координатором Національного контактного пункту з Рамкової програми ЄС за напрямами «Інформаційно-комунікаційні технології» та «Дослідження на користь малих та середніх підприємств», проінформував зібрання про структурні й фінансові особливості програми «Горизонт 2020»,які відрізняють її від нині діючої Сьомої рамкової програми. Ці аспекти були деталізованную в доповіді к.е.н. Ольги Кот (Центр досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАНУ), представника Національного контактного пункту за напрямом «Соціально-економічні й гуманітарні науки».

У ході зустрічі координатор виконуваного ІСМ НАНУ разом з партнерами з Польщі та Франції проекту Сьомої рамкової програми START проф. Юрій Нікітін представив розгорнуту інформацію про поточний стан проекту й чергові завдання, що стоять перед його консорціумом. Великий інтерес присутніх викликали інші перспективні пропозиції інституту, що знаходяться на різних стадіях формування і можуть стати основою для проектів-учасників конкурсу «Горизонту 2020».

Обговорювалися питання створення таких нових для України утворень як національні технічні платформи, що об'єднують дослідників, виробників і потенційних споживачів наукомістких рішень і високотехнологічної продукції в певних галузях. Було досягнуто розуміння того, що життєздатні формування такого типу можуть виникати тільки як відгук на значущі стратегічні виклики, відповідні актуальним для суспільства та економіки пріоритетам. Зокрема, директором центру «Харківські технології» Інною Гагауз був представлений проект «Харківська інноваційна платформа».

Аналіз результатів інфодня будуе корисним для українських членів консорціуму ERAIHM при підготовці й поданні ними нових проектів по лінії Рамкової програми «Горизонт 2020».