ERAIHM 
Поліпшення потенціалу досліджень та співробітництва
ІГМ НАНУ в Європейському дослідницькому просторі

СЕМІНАР ШВЕДСЬКОГО ІНСТИТУТУ
З ВІДНОВЛЮВАНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ Й ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ
Міжнародний виставковий центр, Київ (8 листопада 2012)

8 листопада 2012 р. під час 5-ої Міжнародної спеціалізованої виставки ”Енергоефективність-2012” У Києві було проведено семінар Шведського інституту (ШІ), присвячений проблемам розвитку відновлюваної енергетики й енергоефективності. Цей поважний захід викликав значний суспільний резонанс і зібрав велику аудиторію, основу якої склали фахівці з зазначених проблем. У ролі модератора семінару виступив старший менеджер проектів ШІ в Україні, Грузії й Вірменії торговий консул Швеції Богдан Сенчук.

Із вступними промовами й привітаннями до учасників події звернулись голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України ("НАЕР") Микола Пашкевич і представник Шведського міжнародного агентства з розвитку співробітництва (СІДА) Андрій Парінов, відповідальний за програми з екології й енергоефективності. Менеджер програм Шведського інституту Анн Хегер презентувала докладну інформацію про керовану ШІ програму співробітництва у Балтійському регіоні.

Після цього, згідно з програмою, учасники перейшли до розгляду конкретних проектів, фінансованих ШІ. Зокрема, проф. Мікаель Бекмен (Міжнародний інститут економіки промислової екології при Університеті Лунда, Швеція) розповів про історію й здобутки учасників шведсько-польської платформи для сталої енергетики, а проф. Ларс Ріден (Універститет Уппсала, Швеція) - про освітні, дослідницькі й прикладні проекти з виробництва й застосування біогазу в Білорусі. Аспірант Універститету Уппсала Едуард Дячук розповів про свої дослідження, пов'язані зі створенням вітрових роторів з вертикальною віссю.

У рамках українсько-шведського співробітництва др. Ольга Кордас (Королівський технологічний інститут, Стокгольм Швеція) й проф. Євген Никифорович (Інститут гідромеханіки НАН України) представили новий проект ReNERGY, який стартує наприкінці листопада. Цей проект включає проведення досліджень, які стимулюватимуть розвиток технологій відновлюваної енергетики у нашій країні. При цьому передбачається активне співробітництво з асоціацією "Енергоефективні міста України", яка є одним з учасників проекту.

Доповіді викликали жвавий обмін думками у формі запитань і відповідей. Після цього дискусію було продовжено в кулуарах. Учасники семінару також могли познайомитись з чудово виданими рекламно-інформаційними матеріалами про діяльність Шведського інституту з підтримки екологічної енергетики.