ERAIHM 
Поліпшення потенціалу досліджень та співробітництва
ІГМ НАНУ в Європейському дослідницькому просторі

ВІДВІДАННЯ ПАТ АК "КИЇВВОДОКАНАЛ"
ЕКСПЕРТОМ КОМПАНІЇ "TERMOECONOMI" (ШВЕЦІЯ):
Бортницька станція аерації, Київ, Україна (13-14 лютого 2012)

13-14 лютого 2012 року в рамках планових заходів з пошуку й залучення зацікавлених сторін у галузі енергоефективності міського теплопостачання й водовідведення ПАТ АК "Київводоканал" відвідав Берт Андерсен - енергетичний експерт шведської компанії "TERMOECONOMI", яка є провідним підприємством у галузі будівництва та впровадження великих теплонасосних станцій в світі. Організаторами зустрічі шведського експерта з керывництвом "Київводоканалу" виступили партнери за проектом ERAIHM др. Ольга Кордас (Королівський технологічний інститут, Стокгольм, Швеція) і проф. Євген Никифорович (Інститут гідромеханіки НАН України). У супроводі виконавчого директора "Європейської енергетичної компанії" Олександра Кузнеця фахівці ознайомилися з Бортницькою станцією аерації (БСА) й провели презентацію діяльності компанії "TERMOECONOMI".

Зокрема, під час зустрічі з начальником БСА Володимиром Бражником відбулось обговорення можливості впровадження технології використання теплових насосів на території станції. На думку пана Андерсена, потенціал видобутку теплової енергії з очищених стічних вод настільки великий, що при впроваджені теплонасосної станції він дозволить забезпечити опалення та гаряче водопостачання не лише всіх без винятку споруд БСА, але й прилеглих житлових масивів.

Враховуючи обсяги споживання електроенергії на станції аерації, які сьогодні становлять у середньому 380 тис. кВт-годин на добу, впровадження теплонасосного обладнання окупиться в найкоротші строки й дозволить зекономити значні кошти, а також зробити суттєвий внесок в охорону довкілля.