ERAIHM 
Поліпшення потенціалу досліджень та співробітництва
ІГМ НАНУ в Європейському дослідницькому просторі

КОМАНДА ERAIHM НА ЗАКЛЮЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ ПРОЕКТУ BILAT-UKR:
Великий конференц-зал НАНУ, Київ (31 січня 2012)

31 січня 2012 українські співвиконавці проекту ERAIHM з Інституту гідромеханіки НАНУ взяли участь у роботі заключної конференції, що подвела підсумки реалізації проекту BILAT-UKR під егідою Сьомої рамкової програми.

Присутність на цій конференції була для нас більш, ніж просто протокольним заходом, адже суть проекту BILAT-UKR полягала в посиленні двосторонньої научково-технічної взаємодії між ЄС і Україною через більш активну участь наших вчених у проектах Сьомої рамкової програми та інших ініціативах для партнерства. Для цього передбачалось покращити інформованість вітчизняних дослідників про перспективні тематики Програми через національні контактні пункти, вироблення методологічного інструментарію для забезпечення сталої взаємодії у цій сфері на майбутнє, высокорівневий діалог з Міністерством науки й освіти України. Більш детально з цілями, задачами й досягненнями проекту можна ознайомитись на сайті BILAT-UKR.

Відкрилась конференція пленарним засіданням, на якому виступили заступн. директора з питань Росії й СНД Європейського департаменту з досліджень і міжнародного співробітництва в Національному центрі наукових досліджень Франції (CNRS) Мартін Боне - координатор проекту BILAT-UKR, перший заступн. голови Державного агентства з питань науки, інновацій і інформатизації України академік НАНУ Борис Гриньов, віце-президент НАН України академік НАНУ Антон Наумовець, представник Генерального директорату ЄС з досліджень та інновацій др. Юрген Сандерс.

У другій половині дня відбулись засідання секцій за напрямками діяльності робочих груп BILAT-UKR. Ми обрали найбільш цікаву для нас опцію "Створення європейських технологічних платформ та інноваційні програми". Під час дискусії, яка супроводжувала виступи на секції, проявилась чітка відмінність між директивно-командною системою, що побутує в Україні, й більш гнучкими європейськими підходами, які передбачають глибоке залучення суспільтва до активного вироблення стратегії інновацій.

Наприкінці дня керівництво проекту ERAIHM мало коротку неофіційну зустріч з Надзвичайним і Повноважним послом Франції в Україні паном Аленом Ремі й координатором проекту BILAT-UKR пані Мартін Боне.