ERAIHM 
Поліпшення потенціалу досліджень та співробітництва
ІГМ НАНУ в Європейському дослідницькому просторі

ІНТЕНСИВНИЙ КУРС "ТЕХНОЛОГІЯ ТА СТАЛИЙ РОЗВИТОК":
Національний технічний університет "КПІ", Київ (26 січня 2012)

26 січня 2012 в Національному технічному університеті "КПІ" в рамках проекту CREDO було прочитано інтенсивний курс лекцій на тему "Технологія та сталий розвиток. Процес навчання". У цих заняттях разом зі студентами НТУУ "КПІ" активну участь взяли співробітники Інституту гідромеханіки, члени команди ERAIHM.

Відкрив зіседання заст. першого проректора НТУУ "КПІ" д.т.н. Воломимир Тимофеєв. Перед аудиторією з презентаціями виступили др. Ольга Кордас (КТЎ, Стокгольм, Швеція): вступ до курсу, проф. Джорді Сегалас (університет БареслонаТех, Іспанія): "Навчання інженерів для сталого розвитку", проф. Рональд Веннерстен (КТЎ, Стокгольм, Швеція): "Великі виклики в енергетиці", др. Карел Малдер (ТУ Дельфта, Нідерланди): "Довгострокове мислення для сталого розвитку". Саме необхідність виховання спеціалістів з новим стратегічним мисленням, яке враховує довгострокові наслідки технологічних рішень не тільки для економіки, але й для екології й суспільства, і вимагає відповідального підходу до їх прийняття, стала лейтмотивом цього курсу. Всі лекції супроводжувались жвавим зацікавленим обговоренням.

Під час практичної частини заняття у відповідності до методики беккастінгу було проведено експрес-опитування слухачів з метою сформувати бачення того, які знання, навички та якості повинен мати сучасний інженер, підготований до роботи у рамках парадигми сталого розвитку. Ці висновки стануть у пригоді при розробці курсу, присвяченого проблемам сталого розвитку для студентів-магістрів НТУУ "КПІ" й ряду вишів Європы.