ERAIHM 
Поліпшення потенціалу досліджень та співробітництва
ІГМ НАНУ в Європейському дослідницькому просторі

МІЖНАРОДНИЙ СЕМІНАР НА ТЕМУ "ЗМІЦНЕННЯ ІННОВАЦІЙНОГО
ПОТЕНЦІАЛУ Й КОНКУРЕНТНОЗДАТНОСТІ УКРАЇНИ":
Великий конференц-зал НАНУ, Київ (16 вересня 2011)


16 вересня 2011 року у Великому конференц-залі НАН України пройшов міжнародний семінар "Зміцнення інноваційного потенціалу й конкурентноздатності України", запланований у рамках проекту РП7 ERAIHM. Зокрема, у його роботі взяли участь віце-голова й член виконавчного комітету й правління Європейського інституту інновацій і технологій (ЄІІТ), радник міністра науки й освіти Швеції проф. Андерс Флудстрьом; заступник голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Валентин Чеботарьов; директор департаменту інноваційного й інвестиційного розвитку при Київській обласній державній адміністрації, радник голови Київської обласної держ. адміністрації Віктор Яровий; делегація з Королівського технологічного інституту, KTH (Стокгольм, Швеція); представники ряду інститутів та підрозділів НАН України.
У своїй вступній промові директор ІГМ НАНУ проф. Віктор Грінченко ознайомив присутніх з метою і задачами проекту ERAIHM як форми взаємодії провідного українського дослідницького центру в галузі гідродинаміки й гідротехніки з науково-дослідницькими організаціями й структурами ЄС.
Проф. Андерс Флудстрьом розповів про задачі й перспективи реформування системи підтримки науково-дослідницької діяльності в ЄС, спрямованого на стимулювання інноваційного характеру розвитку європейского співтовариства. [PDF].

Проф. Рональд Веннерстен (Королівський технологічний інститут) у своїй яскравій презентації під назвою "Великі виклики - великі можливості", проілюстрував суть проблем, які виникають при спробі спрогнозувати майбутнє інноваційних розробок [PDF] .
Др. Лінда Камп (Технічний університет Дельфта) виклала системний підхід до структури й функцій інноваційних систем і на його базі проаналізувала приклади ефективного розвитку інновацій у ряді эеономічно розвинутих країн [PDF] .
Застпник голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Валентин Чеботарьов проінформував зібрання про актуальні зміни у інноваційній системі України, а директор Національного інформаційного центру NIP-Ukraine Олена Коваль - про хід співробітництва Україна - ЄС по Сьомій рамковій програмі.
Виступи супроводжувались жвавою зацікавленою дискусією, яка продовжилась у кулуарах.
Після закінчення роботы семінару відбулася зустріч проф. Флудстрьома й делегації KTH з президентом НАН України академіком Б.Є.Патоном, у ході якої був порушений ряд важливих питань, які стосуються перспектив інтеграції України в європейський науково-технічний та інноваційний простір. Було відзначено, що проект ERAIHM є хорошим прикладом взаємодії у цьому напрямку, яка здатна приносити конкретну користь для обох сторін.