ERAIHM 
Поліпшення потенціалу досліджень та співробітництва
ІГМ НАНУ в Європейському дослідницькому просторі

ОЦІНЮВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ УКРАЇНИ ЗА ГАЛУЗЯМИ
Інститут гідромеханіки НАНУ (12-15 вересня 2011)

З 12 по 15 вересня 2011 року в Інституті гідромеханіки пройшла сесія інтерв'ю з зацікавленими особами, що представляли галузі економіки України, в інтересах яких проводяться дослідження в ІГМ НАНУ. Як результат за сумою показників (запотребованість, інноваційність, динаміка розвитку та ін.) у якості пріоритетної для оцінювання конкурентних преимуществ ІГМ обрано енергетику (енергоефективність: теплові насоси й газові котли).

Учасники інтерв'ю

СУДНОБУДУВАННЯ ЄВГЕН ПРИМУК
ЦЕНТРАЛЬНЕ КОНСТРУКТОРСЬКЕ БЮРО "ШХУНА": ГОЛОВНИЙ КОНСТРУКТОР
За два останніх десятиліття відзначено різке падіння кількості замовлень на судна різних типів, відтік і старіння кваліфікованих кадрів.
ГІДРОТЕХНІКА ВІКТОР ЯРОВИЙ
КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНМІСТРАЦІЯ: ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ ІННОВАЦІЙНОГО Й ІНВЕСТИЦІЙНОГО РОЗВИТКУ, РАДНИК ГОЛОВИ ОБЛ. ДЕРЖ. АДМІНМІСТРАЦІЇ
Україна має суттєву потребу в роботах з гідротехніки, грунтозахисту й меліорації, однак такі проекти потребують великих капіталовкладень, а можливості фінансування в галузі на даний момент обмежені.
АВІАБУДУВАННЯ МИКОЛА ОРЛОВ
ДЕРЖАВНЕ ПРІДПРИЄМСТВО "АНТОНОВ": НАЧАЛЬНИК ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО-ДОСЛІДНИЦЬКОГО ВІДДІЛУ АЕРОДИНАМІКИ
На внутрішньому й зовнішньому ринках є потреба в економічних ближньо- й середньомагістральних пасажирських літаках. Кадрова забезпеченість галузі є достатньою. Основна проблема полягає в недостачі притоку інвестицій та державного фінансування.
ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ПЕТРО МОРОЗ
КОРПОРАЦІЯ "УКРІНТЕРМ": ПРЕЗИДЕНТ
На фоні стрімкого подорожчання традиційних енергоресурсів ринок теплових насосів та високоефективних газових котлів в Україні дуже динамічно розвивається. Відзначено високий інноваційний потенціал галузі. Вишами України систематично ведеться підготовка кваліфікованих кадрів, у тому числі й з нових спеціальностей (інженери теплових насосів).

Погляд з боку

У ході інтерв'ювання відбулася бесіда з директором компанії Грінпікл Інтернешенал ЛТД Декленом Гордоном Кероллом, який відвідав ІГМ НАНУ з метою обговорення можливостей співробітництва у галузі вітроенергетики. Для учасників проекту ERAIHM було корисно вислухати думку бізнесмена, що сеціалізується на пошуку й впровадженні інновацій і вже кілька років працює в Україні. Містер Керолл відзначив сильні сторони українського ринку інновацій (висока кваліфікація фахівців, унікальність пропонованих розробок) та слабкі (недосконалі механізми державного регулювання, відсутність належного досвіду в галузі інноваційного менеджменту в більшості наших науково-технічних працівників). На думку містера Керолла, на сьогодні найперспективніший варіант участі України у європейській інноваційній діяльності полягає в залученні груп українських фахівців до співпраці у міжнародних проектах із зовнішнім управлінням.