ERAIHM 
Поліпшення потенціалу досліджень та співробітництва
ІГМ НАНУ в Європейському дослідницькому просторі

ВЕСНЯНИЙ АСПІРАНТСЬКИЙ КУРС З ІННОВАЦІЙ ЗАРАДИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ:
Національний технічний університет "КПІ", Київ (19-28 березня 2013)

З 19 по 28 березня 2013 року у Києві був проведений весняний курс для аспірантів "Інновації заради сталого розвитку", розроблений спільно науковцями й викладачами з Інституту гідромеханіки НАНУ, Національного технічного університету України "КПІ", Королівського технологічного інституту - KTH (Стокгольм, Швеція) й Технічного університету Дельфта (Нідерланди). Курс пройшов під керівництвом члена-кореспондента НАН України професора Євгена Никифоровича (Інститут гідромеханіки НАН України), керівника відділення динаміки технологій та сталого розвитку ТУ Дельфта професора Карела Малдера й директора енергетичної платформи KTH доктора Ольги Кордас. У навчанні взяли участь близько 30 аспірантів, які представляли провідні технічні виші України, Грузії, Киргизстану, Молдови.

Повну програму курсу можна знайти тут: [PDF]

Слухачам був прочитаний ряд лекцій, орієнтованих на ознайомлення з поняттям сталого розвитку, а також суспільними, економічними й екологічними викликами людству, які стимулюють пошук шляхів переходу прогресу на цю модель. У центр уваги були також поставлені сучасні методики, які застосовуються в європейських країнах для створення стратегічних сценаріїв сталого розвитку. Насамперед, до них слід віднести:
  • спільний беккастинг (ретроспективне планування з залученням зацікавлених сторін);
  • аналіз функцій інноваційних систем;
  • конструктивне оцінювання технологій.
Ще одною важливою формою навчання стала колективна робота у шести групах над підготовкою презентацій-доповідей, орієнтованих на вказані основні інструменти дослідження майбутніх соціо-технологічних трансформацій.

Такий аналіз робився на базі опрацювання реальної інформації про існуючий стан, потреби й тенденції у конкретних секторах і нішах українського суспільства. Для цього до участі у семінарах були залучені провідні фахівці у галузях енергетики, медицини, освіти, бізнесу, представники органів місцевого самоврядування. Окрім оглядових доповідей, вони дали робочим групам ряд тематичних інтерв'ю.

З метою ознайомлення з передовими досягненнями вітчизняної науки, які втілюються у конкретні проекти, 26 березня слухачі курсу взяли участь у заключній конференції проекту ERAIHM. 27 березня відбулась ознайомча екскурсія до Інституту гідромеханіки НАНУ. У її ході були продемонстровані унікальне експериментальне обладнання інституту. Зокрема, слухачі курсу побачили спільну Шведсько-Українську навчально-дослідницьку лабораторію з вивчення теплових насосів, великий дослідний гідродинамічний басейн, аеродинамічну трубу для дослідження термічного керування примежовим шаром, комп'ютерні засоби для реєстрації й аналізу звуків дихання з метою підвищення надійності діагностування легеневих захворювань.

В останній день навчання підготовлені аналітичні презентації були публічно представлені групами й оцінені викладацьким колективом курсу. Всім слухачам вручені сертифікати міжнародного зразка про здобуту кваліфікацію. Прийнято рішення про те, що після одержання письмових звітів груп найкращу роботу може бути рекомендовано до опублікування в одному з рейтингових європейських наукових журналів.

Окремо слід подякувати команді аспірантів НТУУ "КПІ" за бездоганну організацію всіх навчальних, побутових і культурних заходів.