ERAIHM 
Поліпшення потенціалу досліджень та співробітництва
ІГМ НАНУ в Європейському дослідницькому просторі

ДРУГИЙ КРЕАТИВНИЙ СЕМІНАР НА ТЕМУ
"ПОБУДОВА СЦЕНАРІЮ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ
МІСТА БІЛА ЦЕРКВА ДО 2025 Р. З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДУ БЕККАСТІНГУ"
Київська обласна торгово-промислова палата,
Біла Церква (9 листопада 2012)

9 листопада 2012 р. в приміщенні Київської обласної торгово-промислової палати відбувся другий креативний семінар "Побудова сценарію розвитку системи теплопостачання міста Біла Церква до 2025 р. з використанням методу беккастінгу", запланований у рамках проекту ERAIHM. Його основна мета полягала у визначенні стратегічної моделі розвитку теплових мереж міста на основі методу беккастінгу з урахуванням висновків експертів аналітиків щодо сучасного стану й структури цієї системи.

У семінарі взяли участь представники різних зацікавлених сторін білоцерківської міської громади:
    заступник міського голови Білої Церкви Геннадій Джегур,
  • від комунального підприємства "Білоцерківтепломережа" - Віталій Черненко (директор) і Сергій Фурсенко (головний інженер),
  • від управління житлово-комунального господарства міста - Євгеній Сінчук (перший заступник начальника управління) і Олег Савченко (заступник начальника з експлуатації житла),
  • від комунального підприємства "Білоцерківводоканал" Юрій Юренко (головний енергетик) і Тетяна Бойко (головний економіст),
  • від управління містобудування та архітектури - Голуб Олександр (заступник начальника управління), Тетяна Деркач (начальник відділу дизайну міського середовища, головний художник міста) і Дмитро Бондаренко (спеціаліст),
  • від управління економіки - Олена Шаповал (начальник відділу промисловості, енергетики, транспорту і зв'язку),
  • від ПрАТ "Білоцерківська ТЕЦ" - Євгеній Запасний (генеральний директор), Андрій Сураєв (начальник експлуатаційного відділу), Надія Плетяная (головний економіст),
  • від ТОВ СП "Укрінтерм" - Сергій Юзвак (технічний директор) і Станіслав Шмульов (інженер-теплотехнік),
  • від неурядових організацій - голова громадської організації "Аюрведа" Валерій Панько, голови об'єднань співвласників багатоквартирних будинків Світлана Осауленко і Наталія Левандюк.
Науковців на семінарі представляли:
  • від Королівського технологічного інституту (Стокгольм Швеція) - др. Ольга Кордас і аспірант Тетяна Спіцина,
  • від Інституту гідромеханіки НАН України - член.-кор. НАНУ проф. Євген Никифорович, канд. фіз.-мат. наук Валерій Олійник, аспірант Роман Бобруйко,
  • від Національного технічного університету України "КПІ" - аспіранти Катерина Переверза й Олексій Пасічний,
  • від Національного університету водного господарства та природокористування (м. Рівне) - канд. техн. наук Володимир Волощук.
Роботу семінару відкрив проф. Євген Никифорович. Після вступних зауваг заступника міського голови Геннадія Джегура до присутніх др. Ольга Кордас проінформувала аудиторію про порядок денний і коротко розповіла про нові проекти у галузі енергоефективності, започатковані під егідою урядової організації Шведський Інститут. Вона нагадала про особливості методології беккастінгу, яка передбачає "обернену" побудову перспективних сценаріїв розвитку - від бажаного кінцевого бачення до сьогодення.

Експерт-аналітик Катерина Переверза ознайомила присутніх з детальною картиною сучасного стану системи теплопостачання м. Біла Церква, одержаною в результаті опрацювання великого масиву даних з офіційних і неофіційних джерел різного рівня (державних і міських нормативних документів, звітів, інтерв'ю з фахівцями, тощо). У ході доповіді представники різних зацікавлених сторін неодноразово виступали з важливими доповненнями й уточненнями ряду позицій. В цілому інформацію експертів було оцінено як цілком реалістичну і прийнято до відома у якості вихідного пункту для побудови перспективних сценаріїв.

Експерт-аналітик Олексій Пасічний розповів про виділені дослідниками основні критерії й рушійні сили, якими буде обумовлено створювані сценарії. Так, визначені рушійні сили - фактори максимального впливу - було класифіковано на передбачувані (тренди) й непередбачувані (ключові невизначеності). Виходячи з того, що на даний момент і у найближчому майбутньому система міського теплопостачання суттєво залежить від імпортованого природного газу, було запропоновано розглянути дві ключові невизначеності:
  • встановлена ціна для споживачів на природний газ,
  • пріоритет державної енергетичної політики (стимулювання енергоефективності чи надлишкового споживання).
Зі структурної точки зору сценарії конструювалися на базі трьох факторів:
  • ступеня централізації (технічної з'вязаності мереж),
  • диверсифікації ресурсів (використовується традиційне вуглеводневе пальне чи альтернативні відновлювані ресурси),
  • форми власності на тепломережу (з точки зору впливу міської громади на неї).
У результаті оцінок, проведених експертами разом із зацікавленими сторонами були відібрані два сценарії:
  • "Стокгольм" - система з високим ступенем централізації, яка широко використовує як традиційні, так і альтернативні види палива при розпаюванні власності зі збереженням значної її частки в руках міста,
  • "Екопоселення" - переважно децентралізована система індивідуального опалення й кондиціювання з приватною формою власності.


У ходi дискусiї вiдзначалося, що хоча перший сценарiй забезпечує максимальну ефективнiсть, але вiн не може бути реалiзований у чистому виглядi в умовах м. Бiла Церква, де значну частину мiста складає iндивiдуальна забудова. Тому за основу для подальшої роботи було обрано сценарiй, який є комбiнацiєю двох згаданих варiантiв. Також було вiдзначено, що безконтрольна приватизацiя й здача в концесiю теплових мереж може призвести до колапсу системи опалення мiста, як це сталося, наприклад, у малих мiстах Естонiї.

Решту робочої сесії було присвячено проведенню ділової гри з тестування обраних сценаріїв на ефективність, ключові невизначеності й визначення шляхів їхньої реалізації. Ще у ході травневої зустрічі нам вдалося зламати лід недовіри й тепер усі учасники з задоволенням і ентузіазмом включилися в роботу.

Цікаво відзначити, що різні зацікавлені сторони по-різному оцінювали робастність сценаріїв у полі зміни ключових невизначеностей "ціна на газ - пріоритет енергоефективності", наводячи переконливу аргументацію. Також учасники семінару спробували визначити, що повинно відбутися для реалізації бажаних сценаріїв (у плані культурних, структурних і технічних змін), яких заходи для цього треба вжити, а також які гравці у суспільстві мають це зробити. Визначались бар'єри й рушійні сили для майбутніх змін.

Наприкінці семінару присутні поділилися думками про його хід, відзначивши, що застосування сучасних європейських методик прогнозування дозволило багатьом з них змінити спосіб мислення при прийнятті рішень.

Результати другого креативного семінару, проведеного у м. Біла Церква, ляжуть в основу експертного звіту, в якому будуть конкретизовані пропозиції з перспективного розвитку теплових мереж міста на період до 2025-2030 рр.