ERAIHM 
Поліпшення потенціалу досліджень та співробітництва
ІГМ НАНУ в Європейському дослідницькому просторі

РОБОЧА ЗУСТРІЧ З ПОПЕРЕДНЬОГО ОЦІНЮВАННЯ
АЛЬТЕРНАТИВНИХ БАЧЕНЬ І СЦЕНАРІЇВ РОЗВИТКУ
СИСТЕМИ ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ МІСТА БІЛА ЦЕРКВА,
ЗГЕНЕРОВАНИХ НА ОСНОВІ МЕТОДУ БЕККАСТІНГУ
Інститут гідромеханіки НАНУ, Київ (6-7 вересня 2012)

6-7 вересня 2012 р. у рамках підготовки до другого семінару з вироблення сценарію розвитку системи теплопостачання міста Біла Церква до 2025 р. відбулася робоча зустріч партнерів проекту ERAIHM, присвячена попередньому оцінюванню альтернативних бачень і сценаріїв, згенерованих на основі методу беккастінгу. На цьому заході КТІ (Стокгольм, Швеція) представляла др. Ольга Кордас, а ТУ Дельфта (Нідерланди) - др. Яко Квіст.

Були проаналізовані документи, напрацьовані за підсумками травневого креативного семінару в Білій Церкві. Перш за все, обговорювалися зведені дані, підготовані на основі аналізу думок зацікавлених сторін. При обробці інтерв'ю відзначений дуже високий рівень очікувань сторін відносно результатів застосування бекксатінгу. У той же час, уявлення про підходи до зміни існуючої в міському теплопостачанні ситуації виявилися доволі фрагментарними й часто-густо взаємно суперечливими. Виявлена відсутність серед опитаних представників споживачів цього виду послуг.

Зроблено спробу визначення критеріїв оцінювання ситуації в галузі, існуючих тенденцій і мотивацій різних акторів. Для визначеності було вирішено обмежити розгляд ключовими зацікавленими сторонами й ключовими пунктами, з яких відзначено їхню згоду або незгоду. Проведені ранжування факторів за ступенем їхнього впливу на систему теплопостачання та їх аналіз за ознаками значущість-передбачуваність. Виділені ключові опції створюваних сценаріїв - рівень централізації теплопостачання, типи використовуваних ресурсів, вид власності. На їх основі у ході вправи з беккастінгу проведено базове відпрацювання трьох версій розвитку теплових мереж за умови диверсифікації типів використовуваних енергоносіїв:
  • централізована зі збереженням комунальної власності;
  • централізована в умовах приватної власності;
  • децентралізована в умовах приватної власності.
Виявлені суттєві відмінності у прогнозованих тенденціях розвитку системи міського теплопостачання для цих випадків. Поставлено задачу формалізації й більш поглибленого опрацювання вказаних бачень/сценаріїв. Вказано на необхідність їх ув'язування з реальними даними про стан тепломереж у м. Біла Церква, а також узгодження з положеннями Енергетичної стратегії України на період до 2030 року.