ERAIHM 
Поліпшення потенціалу досліджень та співробітництва
ІГМ НАНУ в Європейському дослідницькому просторі

КРЕАТИВНИЙ СЕМІНАР "ПОБУДОВА СЦЕНАРІЮ РОЗВИТКУ
СИСТЕМИ ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ МІСТА БІЛА ЦЕРКВА ДО 2025 Р.
З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДУ БЕККАСТІНГУ"
Київська обласна торгово-промислова палата,
Біла Церква (9 листопада 2012)

24 травня 2012 р. у рамках проекту ERAIHM в приміщенні Київської обласної торгово-промислової палати було організовано креативний семінар "Побудова сценарію розвитку системи теплопостачання міста Біла Церква до 2025 р. з використанням методу беккастінгу". Слід відзначити, що це перша спроба застосування сучасного методу ретроспективного прогнозування (беккастінгу) в Україні. Цей підхід широко практикується у європейських країнах для розв'язання багатофакторних трансдисциплінарних проблем з орієнтацією на сталий розвиток соціально-економічних систем у середньо- й довгостроковій перспективі.

Для участі у семінарі були запрошені представники білоцерківської міської держадміністрації, комунального підприємства "Білоцерківтепломережа", Управління житлово-комунального господарства, Управління містобудування й архітектури, Пр.АТ "Білоцерківська ТЕЦ", міського відділення Федерації роботодавців України, концерну "Укрінтерм", Європейської енергетичної асоціації (Україна). У якості співорганізаторів на семінарі були представлені команди міжнародних проектів ERAIHM (Сьома рамкова програма) і CREDO (освітня програма TEMPUS). На відкритті семінару були присутні представники засобів масової інформації, зокрема, Київської областної радіокомпанії, телекомпанії м. Біла Церква, інформаційного відділу білоцерківської міськради.

Одною з найважливіших складових господарчої, соціальної й екологічної систем сучасного міста є комунальна система теплопостачаня і (в перспективі) кондиціювання. Для міст України з їхніми застарілими проблемами зношеності обладнання й комунікацій в усмовах постійного зростання цін на традиційні енергоносії питання досягнення стійкості систем теплопостачання, які б повною мірою забезпечували потреби населення, набуває особливої значущості. Тому для нас особливо відрадною є ініціатива міської влади Білої Церкви зі спільного вироблення стратегії реформування цієї галузі з використанням європейських підходів.

Перш за все, модератор семінару представник Королівського технологічного інституту (Стокгольм, Швеція) др. Ольга Кордас коротко ознайомила присутніх з метою й задачами проекту ERAIHM, сьогоднішнім порядком денним і основами ретроспективного прогнозування. Вона проілюструвала свої слова конкретними прикладами успішного втілення проектів, розроблених з залученням сучасних трансдисциплінарних підходів. Найбільш яскравий з них - новий екологічний мікрорайон Стокгольма Хаммербі Сьостад, комплексне планування й проектування якого здійснювалось на базі методу беккастінгу, принципів промислової екології й концепції сталого розвитку.

У беккастінгу за відправну точку беруть вироблення бажаного бачення стану речей у обговорюваній сфері. Під виробленням бачення розуміють з'ясування пріоритетів і функцій, виходячи з досвіду й інтересів залучених сторін. Тому учасникам семінару було запропоновано самим визначити всі критерії, яким повинна відповідати "ідеальна" система теплопостачання через 10-15 років. Розбившись на кілька змішаних робочих груп, присутні намагалися выділити найважливіші з них. Уже на цьому етапі позначилися розбіжність у підходах і майбутні конфлікти інтересів сторін, які необхідно гармонізувати.

Після цього відбулося обговорення, в ході якого за критеріями значущість/передбачуваність були класифіковані основні фактори, здатні вплинути на трансформацію міського теплопостачання. Одержані дані разом із результатами інтерв'ю після ретельного аналізу будуть покладені в основу попередньої концепції перспективного розвитку системи теплопостачання й кондиціювання міста Біла Церква до 2025 р. Її обговорення буде предметом наступної нашої зустрічі, яка планується на осінь цього року.