ERAIHM 
Поліпшення потенціалу досліджень та співробітництва
ІГМ НАНУ в Європейському дослідницькому просторі

ВІДВІДАННЯ УКРАЇНСЬКИМИ ЧЛЕНАМИ КОМАНДИ ERAIHM
КОРОЛІВСЬКОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО ІНСТИТУТУ:
Стокгольм, Швеція (23-25 квітня 2012)

23-25 квітня к делегація ІГМ НАНУ в складі координатора проекту ERAIHM проф. Євгена Никифоровича й секретаря проекту к.ф.-м.н. Валерія Олійника відвідала з плановим робочим візитом Королівський технологічний інститут - КТІ (Стокгольм, Швеція). Окрім тематичних лекцій та організаційних нарад, робоча програма візиту передбачала ознайомлення з експериментальними потужностями КТІ, а також вивчення досвіду функціювання сучасних екологічно орієнтованих районів Стокгольма.

Понеділок 23 апреля був повністю присвячений лекційним заняттям. Спочатку віце-ректор КТІ Рамон Вісс коротко ознайомив нас з історією створення й розвитку інституту. Знаменно, що, як і ТУ Дельфта, створений у 1827 році КТІ спершу був замислений як кузня кадрів для військового інженерного корпусу. Однак докорінна зміна державних пріоритетів Швеції в XX сторіччі зробила його одним з передових цивільних інженерних вишів Європи.

Проф. Рональд Веннерстен прочитав цикл лекцій, присвячених
  • методам сценаріїв у енергетичному плануванні;
  • технологіям теплових насосів;
  • керуванню ризиками и розв'язанню конфліктів на грунті оточуючого середовища.
Після цього др. Бйорн Фростелл презентував курс "Від оцінювання життєвого циклу до мислення, орієнтованого на життєвий цикл", в якому розглядається вироблення стратегії сталого розвитку промислових екосистем.

У вівторок 24 квітня пройшли організаційні наради, на яких партнери скоригували свої поточні плани. Дуже корисним для українських учасників виявилося знайомство з досвідом створення структурованої веб-платформи проекту CREDO. Деякі з розглянутих технічних рішень можуть бути успішно використані при модернізації веб-сайта ІГМ та веб-платформи ERAIHM.

У другій половині дня відбулось відвідання сучасного мікрорайону Стокгольма Хаммербі Сьостад. З 1990-их рр тут проводиться масштабний експеримент з глибокої рекультивації території, яка до того була типовою сильно забрудненою індустріальною зоною. Знов побудований житловий масив і вся його інфраструктура із самого початку були підпорядковані жорстким вимогам екологічності для, як мінімум, 50%-го зниження негативного впливу на оточуючи середовище. Зокрема, стокгольмською компанією з водопостачання й міським управлінням з переробки сміття було розроблено унікальну модель екологічної утилізації органічних відходів, яка відома тепер як "модель Хаммербі". Основна її ідея полягає в інтегрованому застосуванні різних систем енергопостачання й очищення при максимальному використанні й переробці вторинних ресурсів (подробиці див. на веб-сайті www.hammarbysjostad.se).

Хаммербі можна назвати шведською моделлю міста майбутнього не тільки із-за раціонального спорудження енергоефективних будинків і переробки відходів. У такому районі комфортно й приємно жити - зелені насадження, чиста вода озера Хаммербі Сьо, безліч водоплавних птахів, мінімізація транспортного руху в глибині жилого масиву сполучається з продуманістю планування й великою кількістю зручних пішохідних зон.

Слід відзначити, що експеримент Хаммербі продовжується - ведеться постійний моніторинг його функціювання й пошук ще більш ефективних рішень для перспективного містобудування.

У середу 25 квітня українська делегація ознайомилася з теплотехнічною лабораторією КТІ. Строго кажучи, її правильніше назвати великим лабораторним комплексом, який займає цілий корпус в інститутському кампусі. Зокрема, тут займаються
  • тепловими насосами й холодильними установками;
  • оптимізацією теплообміну й охолоджувачами;
  • моделюванням теплових процесів у реальних складних системах (житлових будинках, громадських спорудах, супермаркетах і т. ін.).
У лабораторіях було продемонстровано широкий спектр прикладних розробок: від прототипів теплообмінників, побудованих з використанням наноматеріалів, до першого у світі побутового холодильника (до речі, винайденого у Швеції ще наприкінці XIX сторіччя!).

У ході нашого візиту від імені ІГМ були передані документи, підготовані для спільного з Каролінським королівським університетом (Стокгольм) запиту на грант організації Шведський інститут у галузі медичної акустики. Висловлюємо сподівання, що ці контакти будуть розвиватися в майбутньому й увінчаються поданням спільних проектів на конкурси під егідою дослідницьких програм Європейського союзу.