ERAIHM 
Поліпшення потенціалу досліджень та співробітництва
ІГМ НАНУ в Європейському дослідницькому просторі

ТРЕНИНГИ З РЕТРОСПЕКТИВНОГО ПРОГНОЗУВАННЯ (БЕККАСТІНГУ):
Інститут гідромеханіки НАНУ, Київ (24-25 січня 2012)

24 та 25 січня 2012 у Києві на базі Інституту гідромеханіки НАН України були проведені тренинги, присвячені навчанню молодих українських дослідників сучасним методикам ретроспективного прогнозування - беккастінгу. Окрім співробітників Інституту гідромеханіки, до занять залучались аспіранти й викладачі Національного технічного університету України "КПІ" й Національного університету водного господарства та природокористування (Рівне).

На відміну від традиційного прогнозування, яке виходить з сучасного стану речей і базується на екстраполяції вже існуючих тенденцій, при беккастінгу моделюється майбутнє (бачення) з певними бажаними характеристиками, після чого сценарій розвитку поетапно будується "зверху вниз" - з майбутнього у сьогодні. Такий підхід дозволяє запобігти невизначеностей прогнозу, викликаних непередбачуваним характером розвитку технологій та інших соціально значущих параметрів. Коротко ідею беккастінгу можна висловити так: "майбутнє не можна передбачити, але його можна побудувати". Можна сказати, що він в певному розумінні є аналогом обернених задач математичної фізики. Очевидно, що, окрім всього іншого, йому повинні бути притаманними й схожі труднощі, пов'язані з неєдиністю сценарію, неповнотою даних, а часом і некоректністю заданого бачення.

Др. Яко Квіст (ТУ Дельфта, Нідерланди) прочитва велику лекцію на тему "Беккастінг та сталий розвиток", в якій ознайомив аудиторію з основами ретроспективного прогнозування. Були наведені конкретні практичні приклади застосування беккастінгу. Одно з основних положень, які прозвучали в лекції, полягало в тому, що таке планування не може спиратися лише на абстрактні експертні оцінки. Для повноцінної реалізації сценаріїв сталого розвитку необхідно залучення до процесу різних зацікавлених сторін у суспільстві на всіх етапах, починаючи з формулювання бачення й закінчуючи втіленням конкретних етапів, коригуванням сценарію і т. п.

Це уявлення було доповнено лекцією проф. Рональда Веннерстена (КТІ, Швеція) про поняття сталого розвитку на прикладі аналізу екологічного впливу людини на своє середовище проживання. Було ночно показано, що, починючи з середини 1970-их рр., людство витрачає більше ресурсів, ніж здатна витримати Земля без непоправної шкоди. Тому одною з задач сталого розвитку повинно бути усунення цього дисбалансу, який ведуе до необоротної деградації нашої планети. Урахування регіональних співвідношень споживання й виробництва різноманітних ресурсів (енергоносії, їжа і др.) дозволив виявити причини ряду актуальних та зріючих економічних, політичних та екологічних конфліктів.

Др. Тетяна Спіцина (КТІ, Швеція) показала приклади реалізації сценаріїв у енергетиці Швеції на регіональному й національному рівнях. К.т.н. Володимир Волощук (Нац. ун-т водного господарства, Рівне) презентував аналіз енергетичного сектора України як основу для вироблення бачень майбутнього й сценаріїв. Було проведено практичне заняття з беккастінгу на базі створення модельного сценарію для енергетики.

У ході слухань 25 січня 2012 відбулась зустріч учасників проекту з заступником мера Білої Церкви Геннадієм Джегуром Обговорювались питання співробітництва міської державної адміністрації з факультетом промислової екології Королівського технологічного інституту (КТІ, Стокгольм, Швеція) й Інститутом гідромеханіки НАН України у сфері впровадження енергоефективних екологічно безпечних технології при організації комунального теплопостачання міста Біла Церква.